De Stoop

In 1868 begon de familie De Stoop in Gent een eigen distillerij waar op artisanale manier tal van alcoholische dranken geproduceerd werden. In de jaren '60 besloot Willy Van Ruyskensvelde (toenmalige eigenaar van Willy's Distillery) om de distillerij over te nemen. Hij koos ervoor om de originele naam "De Stoop" te behouden. Deze naam stond namelijk garant voor ambachtelijke kwaliteit op basis van aloude recepten en bereidingswijze van de producten. Toen in 2002 Willy besloot om "Willy's Distillery" stop te zetten nam "Wijnhuis Bollaert" de zaak over. Opnieuw werd de originele naam behouden. Tot op vandaag worden de producten bij "De Stoop" nog steeds half automatisch geproduceerd. Van heerlijke advocaat tot unieke jenevers en andere likeuren.

Het rijpingsmagazijn
De oude jenever van 38° wordt gedurende jaren gerijpt in eikenhouten vaten. Eigenaardig genoeg gebeurt dit in een doorzichtige maar gesloten ruimte. Deze is niet toegankelijk, ook niet voor de eigenaars-producenten zelf. Een stevig oudmodisch slot sluit immers deze ruimte af en kan enkel geopend worden door de Accijnsambtenaren. De reden voor deze merkwaardige werkwijze ligt bij de accijnsrechten die op alcoholische dranken worden geheven en die een hoog bedrag vertegenwoordigen dat. Samen met de BTW, afhankelijk van het alcoholgehalte van de gemaakte dranken,
kan dit bedrag oplopen tot 3/4 van de kostprijs. Gezien de graanjenever 5jaar gerijpt wordt op eikenhouten vaten wenst Distillery De Stoop de accijnsrechten slechts te betalen na de rijping, zoniet moet er een prefinanciering komen waarbij veel geld komt kijken dat geen enkel rendement oplevert. Dat is de reden van dit 'gesloten entrepot' waar men slechts de accijnsrechten moet betalen nadat, in bijzijn van de Accijnsdiensten, het benodigde aantal gerijpte vaten uit het magazijn wordt genomen. Hierna wordt het magazijn terug verzegeld. In totaal liggen ongeveer een 70-tal eikenhouten vaten met een inhoud van 225 liter te rijpen aan een alcoholgehalte van 57° alcohol. Dit wordt na de rijping versneden met water tot een eindproduct van 38° alcohol. 

Voor meer info ivm Distillerij De Stoop : http://www.destoop.be/